Vi säger hej till Lucas Grönlund!

Lucas är 24 år gammal, bor i Uppsala och är i slutspurten på både tredje året och hela utbildningen. Född och uppväxt i Bålsta, bott i Stockholm under gymnasietiden och sedan Luxemburg under ett halvår. Något år efter att han kom tillbaka till Sverige valde han att studera Systemvetenskap här i Uppsala och det var så det hela började…

Han har parallellt med sina studier även drivit bolaget Code and Release Sweden AB, samt några andra projekt.

Hur kom det sig att du sökte till just systemvetenskap i Uppsala?

Jag hade inte så bra koll på just systemvetenskap och vad det innebar utan jag letade faktiskt mest efter olika IT-utbildningar. Jag kände att jag inte riktigt skulle trivas på flera av de tekniska programmen som t ex datavetenskap och civilingenjörsutbildningar just på grund av att de innehåller en hel del matematik.

Så matematik är inget favoritämne?

Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Just matematik spelade en ganska stor roll i valet av utbildning för mig då det är något jag alltid haft lite svårt för.

Sen hörde jag om systemvetenskap och hörde att det mer handlade om kopplingen mellan “människa och dator” och kände att det passade mig betydligt bättre. Jag läste att systemvetenskap i Uppsala var bland de bästa och högst ansedda utbildningarna, därför valde jag att plugga just här.
Att jag redan bodde i närheten och att jag var bekant med staden sedan innan gjorde valet ännu enklare.

Med facit i hand, är du nöjd med ditt val av utbildning?

Ja men verkligen! Trots att utbildningen innehåller en hel del programmering så tycker jag att det har varit relativt lite fokus på matematik vilket jag ser som väldigt positivt! Det enda som jag saknar lite i utbildningen är kurser inom projektledning och liknande, men man har ju trots allt möjligheten att välja dessa inför sina valfria kurser i termin tre.

Mycket fokus ligger på just IT inom systemvetenskap, är det något du varit intresserad av länge?

Egentligen har jag mer eller mindre haft ett intresse för datorer ända sedan jag var 3 år gammal då min Pappa köpte den första IBM-datorn (en av de första hemdatorerna), så man kan säga att det varit lite av ett livslångt intresse!

Första gången jag kom i kontakt med programmering var genom HTML. Jag ville lära mig hur man skapar hemsidor med hjälp av boken “HTML for dummies” men om jag ska vara helt ärlig så gick det väldigt långsamt och hemsidorna blev också rätt dåliga.. Det var svårt att komma igång med det “på riktigt” innan jag faktiskt började studera systemvetenskap. Det blev en riktig kick-start för programmeringen! Jag körde faktiskt igång redan innan första kursen och installerade Visual Studio för att komma igång så fort som möjligt.
För att fortsätta lära mig mer efter första programmeringskursen så startade jag lite olika projekt vid sidan av som jag fortsatt med sedan dess.

Berätta mer om dina projekt! När och var föddes idéerna?

Jag har nog alltid varit ganska driven och företagsam som person vilket gjorde att jag direkt började med projekt vid sidan av studierna. Egentligen började jag redan innan utbildningen med mitt första riktiga projekt “nattklubbslistan”. Det är en hemsida där man kan läsa om olika nattklubbar i Stockholm samt få information om öppettider, priser osv. De riktiga programmeringsprojekten kom inte igång förrän efter jag påbörjat utbildningen.

Nu driver jag bolaget Code and Release Sweden AB som är ett konsultbolag som säljer appar och utvecklar andra bolags idéer. Jag bygger främst produkter åt andra bolag helt enkelt.
Det senaste uppdraget vi hade var ett projekt i VR (Virtual Reality) åt ett fastighetsbolag där man kan se bostadsprojekt i VR redan innan byggnaden är påbörjad.

Jag var även med och startade Capsule som är ett co-working space i Uppsala där man kan jobba tillsammans och nya idéer kan födas. Vi fick ett bidrag på 200 000 från kommunen för att starta Capsule vilket var en väldigt tacksam och lärorik upplevelse!

Har du några tips till någon systemvetare som vill starta ett eget företag?

Det är viktigt att ha en kompetens som är värdefull för andra. Bli duktig i någonting som andra behöver, helt enkelt.
Jobba systematiskt och koncist. Se det som ett maraton – för att komma i mål får du inte sprinta. Allt är en långsiktig process och det får ta den tid det tar. Stå aldrig still, det är bättre att starta än att tänka för mycket. Gör din grej, prata med folk och sprid ordet om dina kunskaper. Till slut hittar man kunder!

Hur strukturerar du upp din tid för att hinna med allt?

Söndagar är min catch-up day där jag jobbar igenom en lång to-do lista där jag går igenom saker som inte hunnits göra under veckan. Efter att ha jobbat igenom den listan så sätter jag mig och bygger på något nytt till exempel någon app eller program.

Det är ett sätt att koppla av att kunna beta av alla punkter på to-do listan och ger en bra översikt och struktur över saker och ting och på så sätt motverkar man även för mycket prokrastinering.

Men ibland måste du väl koppla bort allt och bara ägna dig åt någon hobby? Vad gör du då?

Såklart! Då gillar jag att spela datorspel och då framförallt Dota 2. Jag springer även en hel del och ska faktiskt delta i ett maraton snart. Det blir även lite serier då och då!

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Vid årsskiftet börjar jag som junior-projektledare för ett stort IT-bolag. Det ska bli jättespännande! Jag kände att det var ett bra tillfälle till att få erfarenheter från ett lite större företag.
Jag kommer lägga mina egna bolag på is nu när jag börjar på det nya jobbet. Får se i framtiden om jag kommer tillbaka till att driva dem, men troligtvis gör jag nog det eftersom jag tycker att det är otroligt kul!

Sen drömmer jag om att åka till Silicon Valley och jobba där hos något av de främsta techbolagen i världen.

Det tvivlar vi inte på att du kommer lyckas med, Lucas. Lycka till på nya jobbet och glöm inte bort oss när du testar lyckan i Silicon Valley!

[från juni 2017]