Här har vi samlat alla vanliga frågor kring vår utbildning och föreningen.

Vad krävs det för att komma in på programmet?

Höstterminen 2017 krävdes runt 18.5 i betyg eller 1.35 på högskoleprovet. IT-branschen skriker i dagsläget efter kunniga systemvetare vilket gör att utbildningen ger stora möjligheter för jobb direkt efter examen. Senaste antagningsstatistik hittar du på uhr.se.

Måste man ha kunskaper inom programmering när man påbörjar programmet?

Nej, allting gås igenom från grunden. Föreningen Uppsala Systemvetare arrangerar dessutom “programmeringsstugor” där alla får hjälp att lära sig. Alla ska kunna påbörja programmet utan förkunskap. Du har dock alltid fördel av tidigare kunskaper så om du är intresserad är det bra att lära sig lite grunder för att programmera exempelvis i C#.

Hur mycket matematik krävs det för att vara behörig?

Matematik C eller Matematik 3b/c på gymnasienivå är det som krävs. Programmet är inte alls lika fokuserat på matematik som till exempel datavetenskap; däremot är det en fördel att ha med sig det logiska tänket från matematiken. Du kommer garanterat gilla programmet även om du inte har en förkärlek till matematik.

Vilken typ av dator rekommenderar ni att jag köper inför studierna?

Visual Studio, som är den programvara i vilken vi kodar C# under programmets gång kräver Windows. Med det sagt kan man logga in till skolans datorer hemifrån och komma åt Windows på det sättet, vilket gör att även en Mac fungerar utmärkt för studierna. Har du ingen egen dator finns det även tillgång till datasalar på Ekonomikum som står till vårt förfogande under större delen av dygnet.

Jag är intresserad att prova på programmering innan programmet börjar, vad rekommenderar ni?

Microsofts hemsida hittar du en grundläggande kurs inom C# som ger dig en överblick över vad programmering handlar om, samt ett försprång innan kursen i objektorienterad programmering drar igång!

Även Code Academy är en jättebra sida för att lära sig grunderna till programmering!

Händer det något spännande utanför studierna?

Absolut, vi har mängder med aktiviteter tillsammans! Bland annat åker vi till Åre varje år i början av vårterminen, har gasque en gång per termin samt progpub där vi programmerar och umgås under lättsammare former på nation.

Jag vill engagera mig i föreningen! Hur gör jag?

Vad kul! Det lättaste är antingen att maila det utskottet du är intresserad av att engagera dig i så får du reda på när nästa möte är. Kontaktuppgifter och mer info om de olika utskotten hittar du under fliken ”föreningen” där de olika utskottens sidor ligger.

Jag anser mig missgynnad av en lärare. Kan ni hjälpa mig?

Vi strävar efter att ha goda relationer med alla lärare. Men är det något som står fel till så kan vi givetvis hjälpa dig. Utbildningsutskottet har regelbundna möten med ansvariga för studiernas kvalitet; har du någon åsikt är du varmt välkommen att framföra dessa.

Varför ska jag engagera mig i föreningen?

Förutom att det är fantastiskt kul och du garanterat får nya vänner (samt gratis kaffe) så är det även en merit som garanterat kommer hjälpa dig i framtiden. Arbetsgivare älskar engagerade studenter!

Hur skapar jag mig ett bredare kontaktnät i arbetslivet under studiernas gång?

Ett bra sätt är att gå på de gästföreläsningar som näringslivsutskottet anordnar. Inte nog med att du kanske får en gratis lunch, du får även en intressant inblick i det föreläsande företaget samt en god chans till att knyta kontakter inför framtiden.

Varje år arrangeras även en mässa för systemvetare i Kista där du får en god möjlighet att lära känna eventuellt framtida arbetsgivare. Uppsala Systemvetare tillsammans med Uppsala Universitet arrangerar gratis bussresa till detta evenemang.

Har du fler frågor?

Då är det bara att höra av dig till oss så svarar vi efter bästa förmåga! Skicka ett mail till oss på info@uppsalasystemvetare.se!