Studentstaden Uppsala

Så – vad är det egentligen som har lockat mer än 40 000 studenter att studera i just Uppsala? Häng med i vår sammanfattning av studentstaden Uppsala!

Universitetet
Uppsala universitet är Nordens äldsta universitet och grundades redan år 1477.

Universitetet har omkring 24 000 helårsstudenter fördelade över nio fakulteter med flera olika campus utspridda i och omkring Uppsala stad. Kandidatprogrammet i systemvetenskap tillhör Institutionen för informatik och media, där största delen av undervisningen sker på Ekonomikum som är beläget mitt i stan.

Historia & Traditioner
Under de 540 åren sen universitet grundades har mängder med roliga traditioner och kulturer uppstått! En av de mer kända traditionerna är valborgshelgen då studenter från hela Sverige vallfärdar till Uppsala för att delta i årets fest! Valborgshelgen innefattas av mängder av roliga aktiviteter såsom forsränningen där glada studenter åker utklädda längs fyrisån på hemgjorda flottar, mösspåtagningen i Karolinabacken och inte minst champagnegaloppen där man i sann studentanda vaskar champagne.

Nationer
En av de sakerna som gör Uppsala till Sveriges bästa studentstad är de 13 nationerna.

De flesta nationerna skapades redan på 1600-talet och har sedan dess försett studenterna med allt från känslan av ett andra hem till billig öl och schysst mat på nationspubarna.

När du blir medlem får du inte bara tillgång till prisvärd förtäring utan också musik- och idrottsverksamheter, festligheter som baler och gasquer. Det erbjuds även bibliotek och studieplatser för den mer ambitiösa studenten.

Nationsguiden är en bra hemsida för att hålla koll på aktiviteter hos nationerna. Där kan du se vilka nationer som har klubb eller pub, öppettider för nationsrestaurangerna och om det är några speciella event inplanerade.

Nationerna har också studentbostäder som de hyr ut till sina medlemmar. Ett tips för dig som söker bostad är att ta reda på vilken nation som erbjuder vilken typ av boende och hur lång kön brukar vara för att bli erbjuden något.

Vill du engagera dig?
Nationerna är också en mötesplats för studenter för att hitta vänner och kontakter. All nationsverksamhet är studentdriven och nationerna söker alltid engagerade studenter som för en liten slant eller andra förmåner som att få gå före i kön på klubbarna (detta ska inte underskattas!) vill jobba. Arbetssysslorna kan vara allt från att servera mat på pubarna, blanda goda drinkar på klubbarna eller kanske baka en riktigt bra smörgåstårta till nationernas söndagsfika.

Taggad till tusen? Läs mer om nationerna och bli medlem >